Avhengig av Internett


Selvsagt kunne du klart deg uten Internett og dens kommunikasjonsmuligheter … sier du. Og, mest sannsynlig klarer verden seg uten deg på nettet 24/7. Men er du klar over det?

Avhengighet

Jeg er helt sikker på at jeg ikke er avhengig av Internett – egentlig. Likevel, når jeg har et øyeblikk til overs, eller tvertom og er travel, skader det ikke å titte innom Twitter, Facebook eller sjekke innboksen. Selv om jeg gjorde det for 8 minutter siden.

Slike ting er jo egentlig viktig å bruke tid på. I hvert fall hvis det er en grunn til at du bruker de, som at du promoterer et produkt, en tjeneste eller deg selv på Facebook og Twitter, og innboksen skal jo selvfølgelig sjekkes. Det kan jo være nye eller eksistrende kunder! Jobbtilbud! Bestillinger! Beskjed om at du har arvet banken til en fjern grandonkel!

Det er viktig å sette det litt på spissen. Joda, du får viktige e-poster, men hvor ofte kommer egentlig disse? Er det egentlig nødvendig å sjekke dem hvert 10. minutt? Eller ha en Twitter-klient kjørende så du må tvitre, svare på tweets og lese tweets døgnet rundt? Det kan også være at noen venner tagget et bilde av deg, eller kommenterte en status.

Alt på Internett går fort. Men går det så fort at man må følge med på alt – nesten hele tiden?

Tilgjengelighet

Det er viktig å være tilgjengelig – det er et godt poeng. Det er flott å kunne svare f.eks. kunder brennkvikt på e-post, for man vil jo ikke bli typen som aldri svarer heller. Vi vet selv hvor irriterende slikt er, og (mange av oss) svarer dermed ASAP. Hvor grensen mellom å svare etter 5 minutter og «aldri» å svare, vet vi derimot ikke. Skjønt, innerst inne vet vi jo at det hadde gått greit så lenge man svarte samme dag eller dagen etter – eller kanskje senere enn det.

I de fleste tilfeller er det ikke verdens undergang om du ikke svarer på en e-post innen 20 minutter.

Effektivitet

Dette er hovedårsaken til at jeg velger å ta opp dette temaet. «Småting» som sosiale medier kan spise forferdelig mye tid.

De gangene jeg er foruten Internett, er de gangene jeg får gjort mest. Litt merkelig, men det slår ikke feil.

– Martin Bakken

Nettdesigner og blogger Martin Bakken sa noe til meg her om dagen som sikkert flere kan kjenne seg igjen i. Klart, mye arbeid krever Internett-tilgang. Men hvis du tenker deg litt om, er jeg sikker på at du kan komme på veldig mye som kan gjøres uten å være koblet til Internett for å få gjort brorparten av jobben. Om du f.eks. setter opp en server lokalt, kan du få satt opp en stor del av en nettside – helt uten Internett-tilgang.

Med disse «småtingene», tenker jeg på sosiale medier, e-post, MSN, nettfora surresurfing (det selvforklarende ordet ble funnet opp i skrivende stund) og andre ting som ikke er hastearbeid – eller arbeid at all.


Trenden

Det er ingen tvil om at sosiale medier er på moten. Er du ikke på Twitter og Facebook, følger du ikke med i tiden. Selv hev jeg meg på Twitter-bølgen for rundt et halvannet år siden og har vært aktiv over flere lengre perioder. Jeg har tvitrer både nyttig og unyttige ting og lest mye nyttig. Og – unnskyld uttrykket – jævlig mye unyttig.

Om du ikke skjønner hva jeg mener, her er et eksempel:

Så flott at Tine har merket hullet for sugerør med «For sugerør». Var i ferd med å parkere bilen inni der.

@haabe

Dette var en tweet som tikket inn akkurat nå. Ok, jeg måtte jo selvsagt trekke på smilebåndet, @haabe tok det på kornet. :-) Man velger jo selv hvem man følger på Twitter, men det blir fort til at til og med fagfolk poster slikt. Jeg gjør det selv, og Einstein hadde sikkert dratt noen tørriser selv. Så til det store spørsmålet: Hvor mye tid skal man egentlig bruke på sugerørvitser og hashtags?

En annen som forøvrig tok noe på kornet, var 37Signals Jason Fried, som beskriver Twitter som den nye røykepausen.

Jeg bruker Twitter som et eksempel; det er jo slikt med de fleste ting. Om jobben din er sosiale medier-ekspert, eller hva man kaller seg for tiden, kan du ikke unngå å måtte pløye igjennom mye bull på Facebook, selv om jobben din er å forske på Facebook Ads. Helt fri for sprøyt, er det vanskelig å få e-postinnboksen også.

Det var Eric Haidara med sin artikkel Er det å være offline den nye trenden?, som skal ha den store æren for å ha inspirert meg til å begynne å tenke på at man kanskje ikke trenger å være online og tilgjengelig hele tiden lenger, og også å skrive dette innlegget.

Hva tenker du om dette? Skal vi logge oss av og sette i gang asosiale medier? Jeg setter stor pris på kommentarer om temaet! Så skal jeg selvsagt sjekke kontrollpanelet én gang i kveld, etter det daglige Facebook-besøket og dagens tweet og den tredje og siste innboks-titten.

Uh … Ja.


Kvitre ut på Twitter | Del på Facebook | Lagre på Delicious

6 Responses to Avhengig av Internett

 1. I mitt prosjekt for å bli mer produktiv, har jeg bestemt meg for å sjekke mail to ganger om dagen, en gang morgen og en gang ettermiddag. Syns det er en god tanke, men jeg sliter med å få det til. Kan hende det har med min altfor nysgjerrige natur å gjøre. Når det kommer til Twitter, så er det for meg som å ha en kollega jeg kan slenge onelinere til i ny og ne. (Veldig ok når man har hjemmekontor…) Twitter er veldig bra, og selv om det tar litt av tiden min så er det verdt det!

  Av aina · 18. oktober, 2010 (15:01)
 2. Hei Mattis,

  Bra innleggen. Jeg liker mye utrykken din «asosiale medier». Men hvordan kan vi definere dette? Er TV-en Ikke allerede en asosiale media?
  Som jeg sa på innleggen min (så glad at jeg har inspiret deg, takk takk :) å være offline må vær et personsvalg.
  Jeg ikke vart på nettet nesten hele helgen, og fikk jeg en stor tilfredshetsfølelse. Men jeg gledet meg tidlig i dag å sjekke hva som har skjedd mens jeg var borte. :)
  Kanskje må man være offline til å kose seg på nett igjen?

  Av Eric · 18. oktober, 2010 (16:12)
 3. Verstingen hos meg er helt klart MSN/Gtalk osv. Chatting er roten til all ineffektivitet, selv om det er et must noen ganger.

  Men at jeg jobber bedre når alt er «skrudd» av, er det ingen tvil om! ;)

  Av Mia Holte · 18. oktober, 2010 (16:33)
 4. Takk for kommentarer. :) Dere peker på noe interessant – disse tingene som kan stjele mye tid, er også veldig viktige. F.eks. er Twitter en fin måte å ta små pauser på, som Aina sier, og MSN kan være kjekt for å holde kontakter med webkolleger (bygge nettverk).

  Spørsmålet blir vel heller; hvor mye tid skal man vie på disse tingene? Og hvor mye er egentlig nødvendig?

  Må innrømme jeg er imponert hvis du klarer å holde de strenge reglene, Aina. ;-) Jeg har prøvd det samme selv flere ganger, men «nyskjerrigheten» ødelegger for meg.

  @Eric: Det der kjenner jeg meg godt igjen i. Som jeg skrev i innlegget om hvordan jeg blir inspirert, er det å komme seg vekk (fra Internett) ofte effektivt og tilfredsstillende etterpå.

  @Mia: Det samme gjelder her, men jeg har inntrykk av at du klarer å «logge av» oftere enn meg – hvis jeg har rett i det, er det godt gjort av deg!

  Forresten kan dere jo gjette én gang hva som skjedd meg i går. Hvor ble det av Internett-forbindelsen min?

  :-)

  Av mattisaas · 19. oktober, 2010 (08:42)
 5. Det mest irriterende er når du har vært borte en stund, og nærmest gleder deg til å sjekke innboksen din, og kanskje til og med Facebook, og det som møter deg er en tom innboks og nedspammet Facebook.

  Ja, nettopp. Det du ser 99.9 % av gangene du er innom hvert 5. minutt. Da innser man virkelig at man sitter gjerne for lenge fremfor en PC, når «jobben» er gjort på under 5 minutter. Heldigvis har jeg interesser, jobb og skole som blir forbundet med PC/Internett, og da har jeg selvsagt alltid noe produktivt å gjøre.

  Spørsmålet blir vel heller om jeg gjør de tingene jeg må :)

  Av David Steinsland · 20. oktober, 2010 (20:04)
 6. Der sier du noe veldig klokt (som alltid), David. Sabla godt poeng. Alle har kanskje ikke alltid en tom innboks etter en stund borte (og det tror jeg ikke du har heller), men veldig ofte har det skjedd tilnærmet ingenting på tingene man sjekker.

  Hvor mye tid bruker man på å sjekke en tom innboks, eller slite i stykker F5 unødvendig? :-)

  Av mattisaas · 21. oktober, 2010 (08:49)

Legg igjen en kommentar

Tillatte tags …