Kan Aristoteles lære designere noe?

Aristoteles var en meget klok filosof – det har du sikkert fått med deg. Men visste du at han var en meget dyktig nettdesigner? Ja, i hvert fall i teorien.

Kanskje er filosofen Aristoteles mest kjent for «den gylne middelvei». Vel, akkurat dét er ikke jeg så interessert i, når det gjelder nettdesign. Derfor kikker jeg på hva nettdesignere kan lære av Aristoteles.

«Det du har makt til å gjøre, har du også makt til ikke å gjøre.»

En dyp læresetning, som gjelder det meste. Denne synes jeg er litt gøyal å tenke på, med tanke på design. En minimalistisk stil er bra, men det handler ikke alltid om bare at det skal være superenkelt – men hvor mye vi kan ta bort, uten at nettsiden mister sin funksjonalitet. «Less is more» er ikke undervurdert.

Så hva er egentlig absolutt nødvendig?

Det er en del «triks» for å kutte ut mest mulig, men samtidig beholde det som gjør nettsiden funksjonell og vakker. Det være seg symboler, kutte ut tekst og fraser, effekter og mye mer. Jeg vil komme med noen eksempler på slike ting, og hadde satt pris på om du kunne delt noen også!

Eksempler

Hvor mye trenger vi egentlig, for å forstå at noe skal forestille en lenke til kommentarer, og antallet kommentarer? Trenger i det hele tatt ordet «kommentar» være nevnt? (Eksemplene er sakset fra her og der, og det er i hvert fall ett der du har sett før. ;-)

En annen ting som forekom relativt hyppig før i tiden, var det å merke alle elementer i en design, med en tittel. Det skjer ikke så ofte nå, at noen velger å skrive «Meny» først i menyen, for den er utformet slik at brukeren automatisk forstår dette. Dette er genialt.

Er nettdesignen utformet så det faller naturlig å klikke på nettstedets logo, for å komme til hovedsiden, har man jo allerede spart en knapp/lenke. Eksemplene jeg kommer med her, er forøvrig ikke ting jeg direkte oppfordrer til å gjøre på enhver design, men eksempler på ting man kan «spare» inn på. Å «spare» handler om at brukeren bruker kortere tid på å forstå noe,  bruker mindre tid på å lese og ting «går kjappere» – voilà, nettstedet føles oversiktlig!

Tekst og innhold er et kapittel for seg – for stort til at jeg tør å bevege meg utpå dét, i et skarve avsnitt. Det å kutte ned på tekst er en større jobb, som spesialister kan gjøre for deg; og det er veldig effektivt. Å kutte ned på effekter og stæsj, og la design smykke seg rundt innholdet, og ikke omvendt, tror jeg er uhyre viktig.

Så, at Aristoteles var forut sin tid, vet vi – selv om han kanskje ikke tenkte mest aller på nettdesign. Eksemplene mine er relativt dvasne og alene, og det er fordi jeg vil at du skal dele et tips eller to. Mange nettsider har mange vanlige, trivielle og ubrukelige elementer.

Tingene du har makt til å gjøre, har du også makt til ikke å gjøre.
Hva velger du å kutte ut?


Kvitre ut på Twitter | Del på Facebook | Lagre på Delicious

4 Responses to Kan Aristoteles lære designere noe?

 1. Har vel ikkje så mange tips til kva man kan kutte ut. Skal eg samanlikne førre og noverande utgåve av nettsida mi, er det eit par ting eg har gjort:
  – Fjerna ikonet for dato, og berre sett datoen
  – Fjerna pila foran «Les meir», og endra den til ein unik tekst for kvart innlegg (sjølv om dette kanskje er mot straumen mengdemessig)

  Ser at eg kanskje bør revurdere «text only»-designet mitt når det kjem til ytringar/kommentarar. Her bør eg kanskje lære av deg :D

  Samstundes så meinar eg at forsida berre bør innehalde ein kort ingress/innleiing til innlegget. Dette for at ikkje lesaren må rulle seg helselaus nedover på sida for å komme til ein sak han har lyst å lese. Hint, hint ;)

  Nice read, kid!

  Av Espen M. Kvalheim · 8. november, 2010 (09:14)
 2. Interessant å høre endringene du hadde gjort, Espen! Gode tips, dét. :)

  Hm, du sier noe der. Kanskje jeg bør vurdere egen utforming av forsiden. *notert*

  Mange takk, gamle ørn!

  Av mattisaas · 8. november, 2010 (09:37)
 3. Plato lot Sokrates si en gang noe som dette: «Hvis vi ikke kan fange opp det gode i én form, må vi se det i en sammensetning av tre: skjønnhet, proporsjoner og sannhet.»

  Aristoteles’ mening om det gyldne snittet ligger til grunn for «det du har makt til å gjøre har du også makt til å ikke gjøre» (to do or not to do), og bør i større grad styre vurderinger våre underveis. Synes nå jeg :)

  Av Herbert · 8. november, 2010 (11:58)
 4. Kloke ord, Herbert. Kloke ord.

  Design er mer enn form. ;-)

  (Med fare for goddagmann–økseskaft-effekt)

  Av mattisaas · 8. november, 2010 (13:03)

Legg igjen en kommentar

Tillatte tags …